Een Travellerspoint blog

Guatemala

Guatemala kort

-17 °C

Wist U dat we in Guatemala.....

Onderstaande route hebben afgelegd?

¼ uur in de achterbak van een vrachtwagen,
½ uur in een politie-auto,
2 uur op een boot,
10 uur in de bus en
18 ½ uur in een collectivo hebben doorgebracht?

1255 kilometer hebben afgelegd?
(op speciaal verzoek afgelein Mexico afgelegd 2178 kilometer)

449 foto’s en 53 minuten video-opnames hebben gemaakt?

Geplaatst door sjoque 14:17 Gearchiveerd in Guatemala Reacties (0)

Antigua

semi-overcast 17 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Inmiddels zijn we alweer aangekomen in Antigua, de laatste stop in Guatemala. Een korte rit van slechts 2 uur vanaf Panajachel. Antigua was tijdens de Spaanse overheersing de hoofdstad van Midden-Amerika. Het verloor deze status door een grote aardbeving in 1773. Het centrum is grotendeels herbouwd en ademt nog de sfeer uit van de 18de eeuw. De stad is door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst.

_MG_6422-1.jpg

Ook deze stad is omgeven door 3 vulkanen. De enige actieve vulkaan hebben we beklommen. De 2552 meter hoge vulkaan Pacaya. De klim naar de krater was zwaar maar de belevenis zullen we niet gauw vergeten! Onderweg hadden we betoverende uitzichten en de afdaling in de krater was het absolute hoogtepunt! We liepen over de dampende, gestolde lavabrokken.Tussen de brokken door zag je de oranje gloed. We konden tot op een meter van het nog altijd stromende vloeibare gesteente komen. De hitte was ondraaglijk! We zijn zo’n 20 minuten in de krater geweest voor we aan de afdaling begonnen. Naar beneden gaat gelukkig iets sneller!
Voor de beklimming moesten we vroeg ons bed uit, om 05.00 uur, maar de beloning was er toen we in ons hostel aankwamen en er een gigantische tropische bui losbarstte! Goeie timing dus!

_MG_6439-1.jpg

_MG_6467-1.jpg

We genieten nog even een paar dagen in Antigua, voor we doorgaan naar Copán in Honduras.

Geplaatst door sjoque 2:54 Gearchiveerd in Guatemala Reacties (0)

Panajachel

rain 14 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

De rit naar Panajachel toe is veelbelovend. Na ongeveer een miljoen drempels, door een prachtig groen en bergachtig landschap, komen we bij het plaatsje Ciudad Cuauhtémoc. Dit is de Mexicaanse grenspost. Na de bekende grensformaliteiten gaan we door naar La Mesilla, de grenspost van Guatemala. Het tijdsverschil, met Nederland, wordt hier een uur groter.
Na nog 5 uur rijden komen we aan in Panajachel. Deze plaats ligt aan de Meer van Atitlan. Dit meer, 126 vierkante kilometer groot, is gelegen in de hooglanden en wordt omgeven door 3 vulkanen. Rond het meer liggen een paar kleine dorpjes die we per boot hebben bezocht.
Een mooi uitzicht op de vulkanen hebben we niet omdat het voornamelijk erg bewolkt is en regelmatig regent. Het is hier wel wat warmer dan in San Cristobal de las Casas (Mexico) maar helaas laat de warmte nog even op zich wachten.

_MG_6403-1.jpg

Vanuit Panajachel bezoeken we de beroemdste markt van Midden-Amerika die gehouden wordt in Chichicastenango. Hier verkopen inheemse volkeren, uit de omliggende dorpen, hun waar. Een erg kleurrijk en chaotisch schouwspel!

_MG_6373-1.jpg

_MG_6383-1.jpg

Geplaatst door sjoque 2:46 Gearchiveerd in Guatemala Reacties (0)

Flores en Tikal

semi-overcast 27 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

De eerste indruk van Guatemala is niet erg positief, dit zou de volgende ochtend blijken. Te goeder trouw kochten we in Flores kaartjes voor de sunrise tour naar Tikal en retourtickets voor de bus naar Palenque. Achteraf bleek dat we de kaartjes bij een handige oplichter hadden gekocht!
In de regen, ’s ochtends 03.30 uur, stonden we tevergeefs op onze bus te wachten terwijl alle andere vertrokken richting Tikal. Enigszins uit ons humeur proberen we telefonisch nog wat te bereiken, natuurlijk zonder resultaat. Later op de dag bleek dat we niet de enige waren die door hem opgelicht zijn. Ook de door ons, bij hem gekochte bustickets, waren waardeloos. Onze activiteit van deze dag veranderde zo van een sunrise tour met Engelstalige gids, in een tour naar het politiebureau met alleen Spaans sprekende agenten! (Isabelle, welk hoofdstuk is dit?!) Terwijl we bij de politie stonden, wordt een pick-up met hierin 2 agenten en 5 militairen, in vol ornaat en compleet met machinegeweren, te hulp geroepen. Ze gaan de man arresteren en wij moesten mee om hem aan te wijzen! Net als we in willen stappen komt de man in kwestie langs. Hij zat in een tuctuc en probeerde te ontkomen. Binnen 2 minuten is hij opgepakt en moet hij ons het geld teruggeven. Ondertussen was wel het hele eiland al uitgelopen, stonden wij in het middelpunt van de belangstelling en was dit het gesprek van de dag geworden, sensatie!! Samen met de politie-escorte in de pick-up, gaan we het geld, bij zijn huis in een sloppenwijk, ophalen. Gelukkig dus maar, eind goed, al goed!
De volgende morgen gaan we alsnog mee met de toer waar we hier uiteindelijk voor gekomen zijn. Dit keer niet voor niets om 02.45 uur opgestaan. Zelfs het weer werkt mee en het blijft de hele dag droog. We genieten enorm van dit nationale park met meer dan 5000 ruïnes waarvan slechts 15% is ontdaan van de begroeiing, op een oppervlakte van 580 km² jungle. We genieten vooral van het wakker worden van de dieren, het opkomen van de zon en de mist die uit de boomtoppen omhoog stijgt. We zien verschillende soorten apen, veel soorten vogels, insecten en zelfs een tarantula. Als om 11.00 uur de grote groepen dit park bereiken, hebben wij ons al 6 uur lang lopen vergapen aan al het moois. Zeer voldaan zijn we om 12.30 uur terug in Flores.

_MG_6075-2.jpg

_MG_6100-2.jpg

_MG_6172-1.jpg

De planning is om, via Palenque, naar San Cristobal de las Cases, terug naar Mexico, te gaan. Wordt vervolgd dus…

Als laatste nog even een speciaal bedankje aan de Nederlandse eigenaar van hostal Los Amigos.

Geplaatst door sjoque 15:08 Gearchiveerd in Guatemala Reacties (1)

(Berichten 1 - 4 uit 4) Pagina [1]