Een Travellerspoint blog

Chili

Chili kort

Wist U dat we in Chili....

Onderstaande route hebben afgelegd?

¼ uur in een taxi,
1 ¼ uur op een boot,
1 ½ uur in de metro,
9 ¼ uur in een vliegtuig,
12 ¼ uur in een collectivo,
14 uur op een motor en
30 ¾ uur in de bus hebben doorgebracht?

10.969 kilometer hebben afgelegd?

986 foto’s en 78 minuten video-opnames hebben gemaakt?

Geplaatst door sjoque 7:14 Gearchiveerd in Chili Reacties (0)

Torres del Paine

all seasons in one day
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Dag 1: Om 07.00 uur worden we opgehaald voor het vertrek naar het park. Het park ligt ruim 135 kilometer buiten de stad. We kiezen ervoor om bij de tweede stop uit te stappen. Deze heet Pudeto. Vanaf hier gaat er een catamaran over het Lago Pehoe naar de refugio Paine Grande. Hier zullen we onze eerste nacht doorbrengen. We arriveren rond 13.00 uur en besluiten richting het uitzichtspunt van de Grey gletsjer te lopen. Na een paar minuten gelopen te hebben begrijpen we al waarom het W-circuit gezien wordt als één van de meest uitdagende trekkings van Zuid-Amerika. De snoeiharde wind fluit ons om de oren en regelmatig worden we van het pad afgeblazen. In Nederland zou hier zeker een weeralarm voor afgegeven worden, maar voor hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het pad is smal en er liggen overal rotsblokken. De steile hellingen maken het er niet makkelijker op. Wel hebben een prachtig uitzicht op de gletsjer en als bonus komt er een condor overvliegen op nog geen 2 meter afstand! Na ruim 4 uur gelopen te hebben zijn we weer terug in de refugio waar we lekker kunnen opwarmen. Een pittig begin voor de eerste dag dus het beloofd nog wat te worden!

_MG_2921-1.jpg

Dag 2: Vandaag gaan we via Vallee Frances naar de refugio Los Cuernos. Als we opstaan blijkt het te regenen. Ook dit hoort bij Patagonië! Na het ontbijt pakken we alle bagage in plastic zakken om te voorkomen dat alles in de rugzakken, nat wordt. De eerste 4 uur stonden te boek als eenvoudig, maar er leek geen einde te komen aan de klim. De regen en wind belemmerde ook het uitzicht. Het was zwaarbewolkt en er veel dus weinig te zien. Zo ook in de Vallee Frances waar we naar de gletsjers gelopen zijn maar waar we alleen het onderste gedeelte te zien kregen door de laaghangende bewolking. Vanaf campamento Italiano, het begin van Vallee Frances was het nog zo’n 2 uur door naar onze refugio Los Cuernos, aan de voet van het Cuernos del Paine massief.

_MG_2945-1.jpg

Dag 3: Vanmorgen zijn we opgestaan met een strakblauwe hemel. De wind is nog niet gaan liggen maar gelukkig hebben we deze het eerste stuk, in de rug. Vandaag is de lange klim naar onze laatste refugio, Chileno, aan de beurt. De wind op onze rugzakken gooit ons regelmatig uit koers en soms worden we zelfs achteruit geblazen. Deze dag moeten we talrijke waterstroompjes oversteken. Enkele hebben bruggetjes maar de meeste steken we over via de rotsblokken in het snelstromende water. Na 7 uur lopen komen we, behoorlijk versleten, aan in onze refugio. Hier ontmoeten we wederom het Engelse stel die we afgelopen dagen regelmatig tegengekomen zijn en we hebben nog een gezellige avond.

_MG_2987-1.jpg

Dag 4: Vandaag het bezoek aan de Torres (3 torens) waar het allemaal om te doen is! We vertrekken in het pikkedonker om 05.00 om de zonsopkomst op de Torres te kunnen zien. De verhalen die we hierover gehoord hebben zijn fantastisch. De zon schijnt de torens diep rood, oranje, geel en vervolgens goud te kleuren. Het weer ziet er ook prima uit, onbewolkt en miljoenen sterren. Het belooft dus wat! De zonsopkomst is rond 07.30 uur dus we hebben 2 ½ uur de tijd om het uitzichtspunt te bereiken. Het eerste spelen we padvinder langs de rivier en door het bos. Als we bij campanento Torres aankomen, blijkt de klim pas echt te beginnen. We zoeken ons, in een uur, een weg naar boven over enorme rotsblokken. Om 07.00 uur zijn we boven en zoeken een plekje om te kunnen genieten van wat komen gaat. Langzaam wordt het licht en begint de zon de torens te beschijnen. Helaas voor ons wordt het niet het vuurwerk waar we op gehoopt hadden. Het ochtendlicht was erg mooi maar de spectaculaire verkleuringen hebben we helaas niet mogen meemaken. Even na 08.00 uur beginnen we aan onze afdaling. Nu pas beseffen we waar we overheen geklommen zijn, achteraf misschien enigszins onverantwoord maar in het donker zie je het gelukkig niet! Om 10.00 uur zijn we terug in de refugio voor ons ontbijt. Hierna is het de rugzakken pakken en het begint het laatste stuk, de grote afdaling, naar hosteria Los Torres. Onze bovenbenen, knieën en voeten kunnen allang de lol er niet meer van inzien en het is maar goed dat het einde in zicht is. Vanaf hosteria Los Torres worden we met bussen teruggebracht naar Puerto Natales.

_MG_3041-1.jpg

Achteraf kunnen we zeggen dat we prachtige dingen hebben gezien zoals gletsjers, meren, rivieren, bossen, stranden en bergen, een diversiteit aan weer hebben meegemaakt zoals regen, storm en zon en een, voor ons doen, hele prestatie hebben neergezet!

Geplaatst door sjoque 7:08 Gearchiveerd in Chili Reacties (1)

Puerto Natales

storm 6 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Direct over de grens in Chili worden we verwelkomd met kou, regen en harde wind. Donkere wolken jagen langs de heuvels. Het dorp/de stad bestaat uit verveloze houten huisjes met roestige golfplaten daken. In de tochtige straten zie je vrijwel niemand. Deze plek verdient naar ons idee de prijs voor meest deprimerende stad tijdens deze reis. De enige reden dat we hier zijn is het nationaal park Torres del Paine, waar we morgen starten met onze 4-daagse trekking. Duim voor ons dat het weer wat beter wordt!

_MG_2866-1.jpg

Geplaatst door sjoque 13:20 Gearchiveerd in Chili Reacties (0)

Rapa Nui (Paaseiland)

sunny 30 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Dit eiland werd in 1722 ontdekt door de Nederlandse admiraal Roddeveen. Hij deed zijn ontdekking op Paazondag, vandaar de naam Paaseiland. Het eiland heeft een oppervlakte van 117 km en ligt 3700 kilometer ten westen van Chili, in de Stille Oceaan. Op het vliegveld worden we begroet met een bloemenkrans. Dit geeft ons al direct een echte Polynesisch gevoel. Het eiland staat bekend om zijn “Moai’s”. Dit zijn grote stenen beelden die over het landschap staren. Om iets meer uitleg te krijgen over het ontstaan en het hoe en waarom van de moai’s boeken we voor de eerste dag een eilandtour. De altaren (ahu’s) waarop de moai’s staan zijn begraafplaatsen voor belangrijke personen van de diverse stammen. De moai’s vertegenwoordigen deze overledenen en ze waken over de mensen en dorpen. De volgende dagen hebben we de beschikking over een huurmotor, waarmee we zelf de verschillende interessante plaatsen op het eiland kunnen bezoeken. We bezoeken diverse ahu’s en moai’s, de steengroeve waar de moai’s gemaakt werden, lavatunnels en ook nog twee vulkanen. Er is veel te zien en te doen op dit relaxte eiland en we kwamen duidelijk tijd te kort!

_MG_1548-1.jpg

Een grappig detail nog is dat ’s nachts de voorremklauw van de motor werd gepikt. Verbazing en ontzetting alom, maar we waren wel het gesprek van de dag. Het verhuurbedrijf loste dit soepel op en we hadden al snel de beschikking over een andere motor.

_MG_1420-1.jpg

_MG_1649-1.jpg

Geplaatst door sjoque 12:04 Gearchiveerd in Chili Reacties (0)

Santiago de Chili

sunny 26 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Na 7 uur in de bus gezeten te hebben, komen we aan in Santiago. Weer een grensovergang en tijdverschil. De als makkelijk bekent staande grensovergangen tussen Argentinië en Chili, kosten ons toch iedere keer weer een paar uur. Ook nu moesten alle tassen geopend worden en werd de inhoud gecontroleerd. Eenmaal in de stad gaan we op zoek naar ons gereserveerde hostel. Het hostel zelf was een prachtig pand, een enorm huis met veel kamers en een grote tuin met zwembad. Helaas viel het publiek in dit hostel wat tegen, dit hield in dat er tot 06.00 uur in de ochtend erg harde muziek werd gedraaid, en dat pal voor onze kamerdeur. Na twee nachten houden we het voor gezien en verhuizen we naar een ander hostel wat aan het Plaza de Armas ligt. Centraler kun je je niet wensen! Van hieruit verkennen we de stad zowel te voet als per metro. Na de relatief rustig steden zoals Salta en Mendoza, is het hier wel even omschakelen. Veel verkeer, haastige mensen en vrijwel geen terrasjes. Santiago komt op ons over als een echte zakenstad.

_MG_1201-1.jpg

_MG_1212-1.jpg

Geplaatst door sjoque 12:02 Gearchiveerd in Chili Reacties (0)

(Berichten 1 - 5 uit 6) Pagina [1] 2 » Volgende