Een Travellerspoint blog

Bolivia

Bolivia kort

Wist U dat we in Bolivia....

Onderstaande route hebben afgelegd?

1 ¾ uur in een taxi,
4 uur op een fiets,
5 ½ uur op een boot,
5 ¾ uur in een collectivo,
14 uur in een jeep en,
27 ¼ uur in de bus hebben doorgebracht?

1760 kilometer hebben afgelegd?

1034 foto’s en 65 minuten video-opnames hebben gemaakt?

Geplaatst door sjoque 14:27 Gearchiveerd in Bolivia Reacties (0)

Salar de Uyuni

sunny 14 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Na een waanzinnig mooie busrit, hebben we in 8 uur 220 kilometer afgelegd van Potosi naar Uyuni. Uyuni is het startpunt van alle tours naar de zoutvlaktes. Wij hebben hier een 3-daagse tour geboekt met uiteindelijke aankomst in San Pedro de Atacama, in Chili. Op de dag van vertrek staat er een jeep met chauffeur en een kokkin voor ons klaar en worden we voorgesteld aan onze drie Belgische medereizigers. We vetrekken met stralend weer richting de zoutvlaktes. Omdat het de laatste tijd erg veel geregend heeft weten we dat er op de zoutvlaktes een laag water staat. Dit is vrij gewoon in deze tijd van het jaar. De zoutvlaktes zijn 12000 km² groot, een kwart van Nederland dus… De paar aanwezige wolken spiegelen erg mooi in het rimpelloze water. Midden op deze vlakte is een hotel gebouwd. Dit hotel bestaat compleet uit zout, inclusief het meubilair. Na de lunch verlaten we de zoutvlakte en gaan op weg naar een treinenkerkhof. Hier staan al jaren een twintigtal stoomtreinen weg te roesten. Een ideale fotoplek. Hierna rijden we in een paar uur naar onze slaapplaats in het dorpje Villa Alota. De onderkomens zijn primitief te noemen maar de gezelligheid maakt een hoop goed.

_MG_0234-1.jpg

_MG_0320-1.jpg

De volgende dag gaan we vroeg op pad. We rijden in hoog tempo door het wonderschone landschap en we bezoeken diverse, door de natuur geschapen, kunstvoorwerpen. De wind en het zand hebben hier de rotsen in aparte vormen uitgesleten. Een andere stop is een meer waar we diverse soorten flamingo’s zien. Na de lunch bezoeken we nog diverse laguna’s, de één groen en ander rood met wit van kleur. Na wederom een paar uur in de auto komen we aan op onze overnachtingsplek, deze keer in het plaatsje Huaylitas. Het werd een kort nachtje want om 04.30 uur gaat de wekker alweer. We worden om 05.00 uur in de auto verwacht om te vertrekken naar de geisers van Sol de Manana. In de naar zwavel ruikende stoomwolken zien we de zon opkomen. Een prachtig gezicht. Voor het ontbijt was er ook nog de mogelijk om een duik te nemen in de, een half uur verderop gelegen, hotsprings. Deze hotsprings waren zo’n 38 graden terwijl er op de plassen eromheen, ijs lag. Een vreemde gewaarwording. Na het ontbijt gaan we door naar het laatste bezoek van deze tour, Laguna Verde. Dit meer is door het koper groen van kleur en weerspiegeld de achtergelegen bergen. Hierna werden we naar de grens van Chili gereden waar wij achterblijven en onze Belgische medereizigers aan hun lange terugreis naar Uyuni beginnen. We kunnen terugkijken op weer een hoogtepunt van onze reis. Zowel de Salar de Uyuni als Bolivia zijn een unieke evaring geweest!

_MG_0723-1.jpg

_MG_0846-1.jpg

Geplaatst door sjoque 14:11 Gearchiveerd in Bolivia Reacties (0)

Potosi

semi-overcast 4 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Ruim 4 uur rijden vanaf Sucre ligt Potosi. Door de ligging op 4060 meter hoogte is dit de hoogst gelegen stad ter wereld. Het is hier erg vochtig en koud. Onze enige reden om deze stad aan te doen is een bezoek aan de mijnen. De berg, Cerro Rico, waar de stad tegenaan gebouwd is, was en is zeer rijk gevuld met zilver. Vandaag de dag zijn er nog ruim 150 mijnen actief. Via een tour, door ex-mijnwerkers, zijn we deze gaan bezoeken. Allereerst wordt je voorzien van beschermende kleding en laarzen. Ook krijgen we een helm, voorzien van een mijnwerkerslamp, en een bandana (tegen het stof). Vervolgens gaan we naar de mijnwerkersmarkt. Hier kun je geschenken kopen voor de mijnwerkers zoals cocablaadjes, bier, alcohol (96%) en dynamiet. Het is de bedoeling dat deze geschenken tijdens de toer uitgedeeld worden. Nu gaat het echte werk beginnen! Een donker gat aan de zijkant van de berg is het begin van onze toer in de mijn. Je moet niet claustrofobisch aangelegd zijn. De tunnels zijn smal, donker, lang en niet verlicht. Er is geen ventilatie en de temperaturen kunnen flink oplopen. Ook zijn de plafondstutten vaak ingezakt waardoor je op handen en voeten moet klauteren om een ander niveau te bereiken. De trappen zijn erg gammel, steil en modderig. De lucht in de gangen is gevuld met stof waardoor je regelmatig ademgebrek hebt. Na 2 uur klimmen en klauteren op diverse niveau’s zijn we blij weer buiten te zijn. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat er mensen (zelfs kinderen vanaf 10 jaar) zijn die dit werk, onder deze bizarre omstandigheden, dagelijks doen. De levensverwachting van de mijnwerkers is dan ook erg kort, variërend van slechts 28 tot 45 jaar.

P1000654-1.jpg

P1000646-1.jpg

P1000648-1.jpg

Geplaatst door sjoque 9:56 Gearchiveerd in Bolivia Reacties (0)

Sucre

semi-overcast 18 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

De grondwettelijke hoofdstad van Bolivia.Het is een betrekkelijk kleine stad met een aangenaam klimaat. De huizen zijn hier wit geschilderd en de daken zijn rood door de terracotta dakpannen. Het centrum is gevuld met grootse gebouwen in de “barok”stijl en ontelbare kerkjes. De stad zelf is aantrekkelijk maar een paar kilometer buiten de stad ligt het Jurassic Park van Bolivia. De 2 kilometer lange en 40 meter hoge wand in een cementfabriek werd ontdekt in 1994 en is 65 miljoen jaar oud. 150 soorten, waaronder 40 verschillende soorten dinosauriërs, hebben er hun sporen achtergelaten (hier was vroeger een meer). Het is in zijn soort de op één na grootste vindplaats ter wereld. Door erosie vervagen de sporen echter heel erg snel. Binnen een paar jaar zal er niets meer te zien zijn! In het kleine themapark zijn afgietsels van de sporen en fossielen te zien en wordt het ontstaan duidelijk weergegeven. Ook zijn er modellen van de dinosauriërs, die hun sporen op de wand hebben achtergelaten, op ware grootte te zien.
Een, alleen voor Nederlanders, speciale attractie is het door een Nederlander gerunde café Joyride. Hier zijn de typisch Nederlandse lekkernijen zoals bossche bollen en kroketten te verkrijgen. Voor ons een welkome afwisseling!

_MG_0095-1.jpg

_MG_0086-1.jpg

Geplaatst door sjoque 9:39 Gearchiveerd in Bolivia Reacties (0)

La Paz

rain 12 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Op slechts 3 ½ uur rijden van Copacabana, ligt La Paz. Deze hoogste hoofdstad ter wereld is trapsgewijs gebouwd (3200 tot 4000 meter) en ingebed in een gigantische canyon. De stad wordt omringd door honderden besneeuwde toppen van meer dan 5000 meter. Een adembenemend gezicht als je de stad binnen komt rijden! Ons hostal lag erg centraal in het centrum. Met uitzicht op de prachtige San Fransisco kerk en op steenworp afstand van de Heksenmarkt. Op deze markt worden alle mogelijke kruiden, magische stenen, geheimzinnige drankjes en lama foetussen verkocht als remedie tegen verschillende kwalen. Er lopen ook waarzeggers rond.

_MG_0051-1.jpg

Een andere reden om La Paz te bezoeken is het feit dat hier de “World Most Dangerous Road” ligt. Verschillende touroperators bieden mountainbiketours over deze weg aan. Wij hebben onze trip geboekt bij “Downhill Madness” (de naam zegt al genoeg!). De route begint op ¾ kwartier rijden ten noordoosten van La Paz op een hoogte van 4640 meter. Hier krijgen we onze fietsen en helmen en doen onze beschermende kleding aan. De fietsen zien er fantastisch uit, met zowel voor- als achtervering en schijfremmen. Na een uitgebreide briefing gaat het eerste stuk over “superfast asfalt”. Hier kunnen we even wennen aan de fietsen voordat het echte werk begint. Ondertussen is het ook flink gaan regenen. Na nog een technische controle gaan we echt van start: The Death Road. Deze weg heeft zijn naam te danken aan het feit dat er jaarlijks gemiddeld 100 doden vielen door roekeloos en machogedrag van chauffeurs. Deze gravelweg is op verschillende plekken slechts 3 meter breed en passeren is dus onmogelijk. Tel daarbij op het feit dat naast de weg afgronden van honderden meters diep zijn en je kunt je er wat bij voorstellen. Dit was ook nog eens de hoofdweg voor al het vrachtverkeer van- en naar het noorden!
Het gravelstuk was erg gaaf om te doen. Je rijdt door riviertjes en onder watervallen door. De rotsblokken en kuilen in het gravelpad gaan als gesneden koek onder de geveerde wielen door. Na 3345 meter te zijn afgedaald, over een lengte van 64 kilometer, komen we aan in het plaatsje Yolosa. Dit is het eindpunt van de trip. Gelukkig hebben we nog de gelegenheid om te douchen want ondertussen zijn we doorweekt (zowel van de regen als van de modder). Na een late lunch keren we terug naar La Paz. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag en we krijgen nog een T-shirt met de tekst: Death Road Survivor, als aandenken.
Sinds de nieuwe weg is aangelegd rijdt er weinig verkeer meer over de Death Road. Naar ons idee is het een verschrikkelijk leuke downhill, maar niet meer de gevaarlijkste weg ter wereld. De touroperators zullen dit niet graag toegeven!

DSC07054-1.jpg

DSC07122-1.jpg

Geplaatst door sjoque 13:31 Gearchiveerd in Bolivia Reacties (0)

(Berichten 1 - 5 uit 6) Pagina [1] 2 » Volgende