Een Travellerspoint blog

La Paz

rain 12 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Op slechts 3 ½ uur rijden van Copacabana, ligt La Paz. Deze hoogste hoofdstad ter wereld is trapsgewijs gebouwd (3200 tot 4000 meter) en ingebed in een gigantische canyon. De stad wordt omringd door honderden besneeuwde toppen van meer dan 5000 meter. Een adembenemend gezicht als je de stad binnen komt rijden! Ons hostal lag erg centraal in het centrum. Met uitzicht op de prachtige San Fransisco kerk en op steenworp afstand van de Heksenmarkt. Op deze markt worden alle mogelijke kruiden, magische stenen, geheimzinnige drankjes en lama foetussen verkocht als remedie tegen verschillende kwalen. Er lopen ook waarzeggers rond.

_MG_0051-1.jpg

Een andere reden om La Paz te bezoeken is het feit dat hier de “World Most Dangerous Road” ligt. Verschillende touroperators bieden mountainbiketours over deze weg aan. Wij hebben onze trip geboekt bij “Downhill Madness” (de naam zegt al genoeg!). De route begint op ¾ kwartier rijden ten noordoosten van La Paz op een hoogte van 4640 meter. Hier krijgen we onze fietsen en helmen en doen onze beschermende kleding aan. De fietsen zien er fantastisch uit, met zowel voor- als achtervering en schijfremmen. Na een uitgebreide briefing gaat het eerste stuk over “superfast asfalt”. Hier kunnen we even wennen aan de fietsen voordat het echte werk begint. Ondertussen is het ook flink gaan regenen. Na nog een technische controle gaan we echt van start: The Death Road. Deze weg heeft zijn naam te danken aan het feit dat er jaarlijks gemiddeld 100 doden vielen door roekeloos en machogedrag van chauffeurs. Deze gravelweg is op verschillende plekken slechts 3 meter breed en passeren is dus onmogelijk. Tel daarbij op het feit dat naast de weg afgronden van honderden meters diep zijn en je kunt je er wat bij voorstellen. Dit was ook nog eens de hoofdweg voor al het vrachtverkeer van- en naar het noorden!
Het gravelstuk was erg gaaf om te doen. Je rijdt door riviertjes en onder watervallen door. De rotsblokken en kuilen in het gravelpad gaan als gesneden koek onder de geveerde wielen door. Na 3345 meter te zijn afgedaald, over een lengte van 64 kilometer, komen we aan in het plaatsje Yolosa. Dit is het eindpunt van de trip. Gelukkig hebben we nog de gelegenheid om te douchen want ondertussen zijn we doorweekt (zowel van de regen als van de modder). Na een late lunch keren we terug naar La Paz. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag en we krijgen nog een T-shirt met de tekst: Death Road Survivor, als aandenken.
Sinds de nieuwe weg is aangelegd rijdt er weinig verkeer meer over de Death Road. Naar ons idee is het een verschrikkelijk leuke downhill, maar niet meer de gevaarlijkste weg ter wereld. De touroperators zullen dit niet graag toegeven!

DSC07054-1.jpg

DSC07122-1.jpg

Geplaatst door sjoque 13:31 Gearchiveerd in Bolivia

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint