Een Travellerspoint blog

Chili kort

Wist U dat we in Chili....

Onderstaande route hebben afgelegd?

¼ uur in een taxi,
1 ¼ uur op een boot,
1 ½ uur in de metro,
9 ¼ uur in een vliegtuig,
12 ¼ uur in een collectivo,
14 uur op een motor en
30 ¾ uur in de bus hebben doorgebracht?

10.969 kilometer hebben afgelegd?

986 foto’s en 78 minuten video-opnames hebben gemaakt?

Geplaatst door sjoque 7:14 Gearchiveerd in Chili Reacties (0)

Torres del Paine

all seasons in one day
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Dag 1: Om 07.00 uur worden we opgehaald voor het vertrek naar het park. Het park ligt ruim 135 kilometer buiten de stad. We kiezen ervoor om bij de tweede stop uit te stappen. Deze heet Pudeto. Vanaf hier gaat er een catamaran over het Lago Pehoe naar de refugio Paine Grande. Hier zullen we onze eerste nacht doorbrengen. We arriveren rond 13.00 uur en besluiten richting het uitzichtspunt van de Grey gletsjer te lopen. Na een paar minuten gelopen te hebben begrijpen we al waarom het W-circuit gezien wordt als één van de meest uitdagende trekkings van Zuid-Amerika. De snoeiharde wind fluit ons om de oren en regelmatig worden we van het pad afgeblazen. In Nederland zou hier zeker een weeralarm voor afgegeven worden, maar voor hier is het de normaalste zaak van de wereld. Het pad is smal en er liggen overal rotsblokken. De steile hellingen maken het er niet makkelijker op. Wel hebben een prachtig uitzicht op de gletsjer en als bonus komt er een condor overvliegen op nog geen 2 meter afstand! Na ruim 4 uur gelopen te hebben zijn we weer terug in de refugio waar we lekker kunnen opwarmen. Een pittig begin voor de eerste dag dus het beloofd nog wat te worden!

_MG_2921-1.jpg

Dag 2: Vandaag gaan we via Vallee Frances naar de refugio Los Cuernos. Als we opstaan blijkt het te regenen. Ook dit hoort bij Patagonië! Na het ontbijt pakken we alle bagage in plastic zakken om te voorkomen dat alles in de rugzakken, nat wordt. De eerste 4 uur stonden te boek als eenvoudig, maar er leek geen einde te komen aan de klim. De regen en wind belemmerde ook het uitzicht. Het was zwaarbewolkt en er veel dus weinig te zien. Zo ook in de Vallee Frances waar we naar de gletsjers gelopen zijn maar waar we alleen het onderste gedeelte te zien kregen door de laaghangende bewolking. Vanaf campamento Italiano, het begin van Vallee Frances was het nog zo’n 2 uur door naar onze refugio Los Cuernos, aan de voet van het Cuernos del Paine massief.

_MG_2945-1.jpg

Dag 3: Vanmorgen zijn we opgestaan met een strakblauwe hemel. De wind is nog niet gaan liggen maar gelukkig hebben we deze het eerste stuk, in de rug. Vandaag is de lange klim naar onze laatste refugio, Chileno, aan de beurt. De wind op onze rugzakken gooit ons regelmatig uit koers en soms worden we zelfs achteruit geblazen. Deze dag moeten we talrijke waterstroompjes oversteken. Enkele hebben bruggetjes maar de meeste steken we over via de rotsblokken in het snelstromende water. Na 7 uur lopen komen we, behoorlijk versleten, aan in onze refugio. Hier ontmoeten we wederom het Engelse stel die we afgelopen dagen regelmatig tegengekomen zijn en we hebben nog een gezellige avond.

_MG_2987-1.jpg

Dag 4: Vandaag het bezoek aan de Torres (3 torens) waar het allemaal om te doen is! We vertrekken in het pikkedonker om 05.00 om de zonsopkomst op de Torres te kunnen zien. De verhalen die we hierover gehoord hebben zijn fantastisch. De zon schijnt de torens diep rood, oranje, geel en vervolgens goud te kleuren. Het weer ziet er ook prima uit, onbewolkt en miljoenen sterren. Het belooft dus wat! De zonsopkomst is rond 07.30 uur dus we hebben 2 ½ uur de tijd om het uitzichtspunt te bereiken. Het eerste spelen we padvinder langs de rivier en door het bos. Als we bij campanento Torres aankomen, blijkt de klim pas echt te beginnen. We zoeken ons, in een uur, een weg naar boven over enorme rotsblokken. Om 07.00 uur zijn we boven en zoeken een plekje om te kunnen genieten van wat komen gaat. Langzaam wordt het licht en begint de zon de torens te beschijnen. Helaas voor ons wordt het niet het vuurwerk waar we op gehoopt hadden. Het ochtendlicht was erg mooi maar de spectaculaire verkleuringen hebben we helaas niet mogen meemaken. Even na 08.00 uur beginnen we aan onze afdaling. Nu pas beseffen we waar we overheen geklommen zijn, achteraf misschien enigszins onverantwoord maar in het donker zie je het gelukkig niet! Om 10.00 uur zijn we terug in de refugio voor ons ontbijt. Hierna is het de rugzakken pakken en het begint het laatste stuk, de grote afdaling, naar hosteria Los Torres. Onze bovenbenen, knieën en voeten kunnen allang de lol er niet meer van inzien en het is maar goed dat het einde in zicht is. Vanaf hosteria Los Torres worden we met bussen teruggebracht naar Puerto Natales.

_MG_3041-1.jpg

Achteraf kunnen we zeggen dat we prachtige dingen hebben gezien zoals gletsjers, meren, rivieren, bossen, stranden en bergen, een diversiteit aan weer hebben meegemaakt zoals regen, storm en zon en een, voor ons doen, hele prestatie hebben neergezet!

Geplaatst door sjoque 7:08 Gearchiveerd in Chili Reacties (1)

Puerto Natales

storm 6 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Direct over de grens in Chili worden we verwelkomd met kou, regen en harde wind. Donkere wolken jagen langs de heuvels. Het dorp/de stad bestaat uit verveloze houten huisjes met roestige golfplaten daken. In de tochtige straten zie je vrijwel niemand. Deze plek verdient naar ons idee de prijs voor meest deprimerende stad tijdens deze reis. De enige reden dat we hier zijn is het nationaal park Torres del Paine, waar we morgen starten met onze 4-daagse trekking. Duim voor ons dat het weer wat beter wordt!

_MG_2866-1.jpg

Geplaatst door sjoque 13:20 Gearchiveerd in Chili Reacties (0)

El Chaltén

sunny 22 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Een paradijs voor wandelaars. Dit snelgroeiende dorpje ligt aan de voet van de berg, Fitz Roy. Vanuit het dorp zijn er talrijke, (meerdaagse) trekkings en dagwandelingen te ondernemen.
We besluiten te beginnen met een niet al te zware wandeling naar het gletsjermeer Laguna Torre. Volgens de (wat optimistische) kaartjes een wandeling van 3 uur, enkele reis. Waarschijnlijk is na de Inca-trail onze conditie wat minder geworden, want wij hadden er toch echt ruim 4 uur voor nodig! Op enkele plaatsen onderweg heb je uitzicht op de berg Torre en Fitz Roy. Het mooiste punt was echter toch bij de laguna; wat een uitzicht! Voor we beginnen aan de terugtocht vullen we onze waterfles. Het smeltwater van de gletsjers in de rivieren is zo helder en schoon dat het veilig te drinken is. Nu kunnen we beginnen aan de weg terug, een wandeling van toch ook nog eens 3 ½ uur! Doodmoe komen we om 20.00 uur aan in ons hostal. Wat een begin!!

_MG_2654-1.jpg

De volgende dag besluiten we om het toch maar iets rustiger aan te doen. Een dagwandeling naar Los Cóndores. Een uitzichtspunt ten zuiden van het dorp. Het weer werkt in ieder geval mee want het is erg zonnig en zelfs warm. Volgens de inwoners is dit erg ongebruikelijk in deze regio. In totaal hebben we toch nog ruim 3 ½ uur gelopen.
Om de zonsopgang te kunnen zien, besluit Sjors de laatste dag in alle vroegte nog een keer naar Los Cóndores te lopen. De zonsopkomst liet even op zich wachten maar was door de kleuren op de bergen, erg spectaculair. Hierna wandelen we samen, in 2 uur, naar het uitzichtspunt op de berg Fitz Roy. Een pittige klim, maar de moeite zeker waard.

_MG_2747-1.jpg

_MG_2794-1.jpg

We hopen met deze kilometers in de benen klaar te zijn voor de volgende uitdaging. Dit wordt het W-circuit in Torres del Paine, Chili. Een 4 tot 5 daagse trekking van in totaal 76 kilometer.

Geplaatst door sjoque 7:42 Gearchiveerd in Argentinië Reacties (0)

El Calafate

semi-overcast 16 °C
Bekijk van A tot Z op sjoque's reiskaart.

Na een vluchtje van 1 ½ uur komen we aan in El Calafate. Nog diezelfde dag kopen we bustickets naar de Perito Moreno gletsjer, voor morgen. Het dorp is voornamelijk gericht op toeristen. In de omgeving zijn diverse gletsjers te bewonderen en er worden allerlei soorten tours en trekkings aangeboden. De volgende dag vertrekt onze bus om 08.30 uur voor de rit van 80 kilometer naar de gletsjer. De Perito Moreno is een ervaring op zich. Deze zee van ijs is 30 kilometer lang, 5 kilometer breed en 60 meter hoog. Vanaf het uitzichtspunt sta je op dezelfde hoogte als het ijs en hoor je het ijs constant kraken en kreunen. Ook hebben we er verschillende stukken, met een donderend geweld, van zien afvallen.

_MG_2026-1.jpg

Na een paar uur genoten te hebben, hebben we besloten dat het zien van één gletsjer naar meer smaakt. Zo hebben we dus voor de volgende dag een catamarantrip naar 5 andere gletsjers geboekt. We vetrekken vroeg en onderweg zien we een prachtig roodgekleurde zonsopkomst. Om 09.00 uur gaan we aan boord van de spiksplinternieuwe catamaran, de Nueva León. We varen tussen gigantische ijsbergen en we bezoeken achtereenvolgens de Spegazzini-, de Upsala-, de Onelli-, de Balado-, en de Agassizgletsjer. Vooral de Upsala is enorm met een oppervlakte van 595 km². Moe van al dit ijsgeweld gaan we om 17.00 uur terug richting El Calafate. Morgen is het alweer tijd voor een nieuwe bestemming.

_MG_2085-1.jpg

_MG_2366-1.jpg

Geplaatst door sjoque 7:38 Gearchiveerd in Argentinië Reacties (0)

(Berichten 6 - 10 uit 68) « Pagina 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 .. »